Tízmilliárdból épülnek újjá Magyarország kisvasutai

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 06., 18:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hármas metrónál kevésbé volt nagy az igyekezet.

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között – jelentette be Révész Máriusz kedden Miskolcon, a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján. Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, amiken a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfél millióan. (Ebben bizonyára benne vannak a felcsúti kisvasút kiemelkedő adatai is, amiről bővebben az Átlátszón olvashatnak.)

Révész Máriusz arról is beszámolt, hogy a kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges, az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak. Ezért a kormány úgy döntött, elindít egy kisvasútfejlesztési programot: a legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

Mert ahogy a kormánybiztos fogalmazott: „Ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat.”

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 06., 18:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. február 07., szerda 01:35
    És a vártnál is hatalmasabb használati terhelés miatt a vártnál is gyorsabban amortizálódó Felcsúti Puskács Öcsivasút felújítására külön további 20milliárdot, Lovasberényig való meghosszabbítására további 50milliárdot, kapcsolódó agglomerációs beruházásként az Orbán hacienda vasút felőli kertkapcsolatának idegenfo... bocsánat, magyarforgalmi fejlesztésére további 50milliárdot ajánl meg a nemzet, természetesen nemzetgazdaságilag kiemelkedő beruházási titkosítással.

Komment írásához vagy regisztrálj