Közel kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működik a propagandagépezet, de utunkat állták

szerző
- palosm -
publikálva
2018. okt. 12., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Abszurd beszámoló a fake news-gyárakról szóló fake eseményről, pufimellényes Tiborcz-klónokkal és fideszes álcivilekkel.

Egy unalmas őszi délelőttön a Facebookon szembejött velem egy érdekes esemény, és még ha ilyesmi viszonylag gyakran történik is, ez valósággal lázba hozott: Fake news-gyárak a XXI. században címmel ad elő egy polgári szalonban Oláh Gellért, a 888.hu újságírója, és Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa.

Akkor még nem tudtam, hogy a történet vége az lesz, hogy egy fidelitasos fiatalember sajnálkozva becsukja előttem egy belvárosi Fidesz-iroda ajtaját, de a dolog így is izgalmasnak látszott.

Hiszen ki mutathatná meg ma Magyarországon jobban a fake news-gyárak lényegét, ha nem Schmidt Mária vagy Habony Árpád alkalmazottja? Ezek a magukat újságíróként definiáló alkalmazottak olyan tudás birtokában vannak az álhírek működésmódjáról, mint kevesen az országban.

Szóval felírtam az esemény helyszínét, idejét a naptáramba.

És vártam.

Amikor eljött a nagy nap, október 9-e, kedd, bizonytalanság lett úrrá rajtam. A Facebookon nem találtam az eseményt, úgy festett, törölték, de még a korábban megjelölt helyszín, a Belvárosi Polgári Szalon oldalán sem láttam nyomát a fake news-gyárakról szóló programnak.

Sajnos a szalon blogja évek óta halott, de a Facebookon azért találtam egy telefonszámot. Már tárcsáztam is.

„Itt mindenki eljön”

Kissé meglepett, hogy egy Fidesz-iroda vette fel, de nem zavartattam magam. Megtudtam, hogy meg lesz tartva a beszélgetés, ami viszont regisztrációköteles. Szerettem volna regisztrálni, azt viszont csak tegnapig lehetett volna, ugyanis betelt a terem. Felvetettem, hogy ha valaki mégse megy el, beugranék gyorsan, de erről lebeszélt a női hang: itt mindenki eljön, aki regisztrált.

Mivel a jövőben nem akartam ilyen csúnyán lukra futni, megkérdeztem, hogyan kellett volna regisztrálni. Egy e-mail-címen, amit viszont csak egy olyan kolléga tudna megadni, aki most nincs bent, jött a válasz. Valójában egyetlen módja van annak, hogy megismerjem a regisztráció menetét: ha személyesen felkeresem a kollégát.

Továbbra is izgatott, mi történt a XXI. században a fake news-gyárakkal, úgyhogy megmakacsoltam magam és a borús kilátások ellenére elmentem a korábban felírt helyszínre, vagyis a Cukor utcai Belvárosi Polgári Szalonba, ami valójában egy Fidesz-iroda.

false

Sajnos Tiborcz-lajbink nem volt

Mindenesetre itt rájöttem arra, hogy a méltán híres Tiborcz-lajbi, más néven NER-pufimellény nemcsak azért nagyszerű választás, mert daliás vállat varázsol minden cérnavékony ifjúnak, de azért is, mert frankón lehet simogatni és igazgatni, és ettől fontosnak látszik a mellénytulajdonos. Főleg ha fennhangon közli az utcán: ilyen mellény kell ahhoz, hogy legyél valaki az életben, úgyhogy nekem is kellett egy!

Megpróbáltam bemenni. Itt már nemcsak az derült ki, hogy tegnap regisztrálnom kellett volna, és vélhetően tele lesz a terem, hanem az is, hogy az egész beszélgetés valójában zártkörű.

A beengedésért felelős fiatalember a nagy stócokban álló Mai Belvárosi Újságra mutatott, amiben tényleg az állt, hogy október 9-én zártkörű rendezvény lesz a szalonban. Kérdeztem, hogy gyakran hirdetnek-e meg a kerületi újságban zártkörű rendezvényeket, és ha ennyire zártkörű, akkor miért hirdetik meg, amire azt mondták, nem gyakran, de ez most Fidelitas-szervezés.

Kezdtem érteni a dolgot: a rendezvény zártkörű, de bárki mehet rá, már aki regisztrált. Kiderült, hogy a korábbi szalonos eseményeken személyesen lehetett jelezni a részvételt, továbbá van valamiféle levelezőlista is, ott lehetett visszaigazolni.

Fel szeretnék kerülni a listára, kiáltottam fel, de beszélgetőtársam azt nem tudta megmondani, milyen e-mailen indítsam el a procedúrát. „Biztos van itt egy e-mail-cím” – lapozgatta az újságot.

Üres székek

Az ablakból bekukucskálva amúgy látszott, hogy a durván 80-90 fős teremben vagy másfél tucat üres szék van, úgyhogy még egyszer megpróbáltam bekéredzkedni ezek egyikére, de nem jártam sikerrel. Sajnálom, mondta az amúgy végig viszonylag korrekt fiatalember, és becsukta az ajtót előttem.

Az utcáról hallottam még, ahogy Kun-Gazda Péter, a Belvárosi Fidelitas elnöke emlékeztet rá, hogy fake news már az ókorban is léteztek, hogy aztán Oláh Gellért (vagy épp Deák Dániel, kintről nehéz volt megkülönböztetni őket) az Orbán Ráhel szülése körül terjesztett álhírekkel példálózik. Szóba került még az is, hogy ha az újságírás baloldali műfaj, akkor a fake news még inkább – bár az nem világos, ezzel mit akartak mondani, mivel épp azért idézték Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök nyilatkozatát, mert hülyeségnek tartják.

Kintről látom azt is, hogy a beengedő emberem ellenőrzi, csukva vannak-e az ablakok. Mivel úgysem hallok sokat a beszélgetésből, kissé borús hangulatban távozom.

false

A Fidelitas pár nap múlva a Facebookon büszkélkedett az eseménnyel, azt mondjuk nem írták oda, hogy zártkörű volt.

Meg is kérdeztem az ifjú fideszeseket, miért döntöttek úgy, hogy a korábban nyilvánosan meghirdetett eseményt zárt körben tartják meg, holott számot tartana érdeklődésre, ráadásul újságírók beszélnek közügyekről, de sajnos nem kaptam választ.

Guruló közpénzek

A Belvárosi Polgári Szalont egyébként az Élő Belváros Polgári Egyesület támogatja. Róluk nem sokat tudni, de azt, hogy a Fidesz-irodával azonos épületben működnek, csak a saroképület másik utcája, vagyis a Veres Pálné 16. szám alá. A 444 korábban azt is írta, hogy az egyesület vezetője Turbó Annamária, aki korábban az önkormányzati jegyzői titkárságon dolgozott. (Most már egyébként nem ő, hanem Kovács Dóra Melinda az egyesület képviselője.) Az egyesületet amúgy 2016-ban ötmillió forinttal támogatta a Szerencsejáték Zrt., korábban pedig az onkormányzat adott nekik 4,1 millió forintot.

Ez az egyesület adta ki a City nevű ingyenes lapot, amit idén márciusban pofátlanul kampányolt  (erről is a 444 írt) Hollik István mellett — például címlapon hozták, hogy Juhász Péter súlyosan bántalmazta gyermekei anyját. Négy éve ugyanez a lap Rogán mellett kampányolt, de akkor még a szintén a Cukor utca 5.-be bejegyzett Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület adta ki.

A két hasonló, ugyanott működő egyesület közös pontja Orbánné Galambos Ildikó is – ő az egyikben képviselő volt, a másikban jegyzőkönyvvezető tag. Az Élő Belváros Polgári Egyesület a 2017. évi beszámolója szerint 3,6 milliós központi költségvetési támogatást és 5,5 milliós helyi önkormányzati költségvetési támogatást jelentettek le.

Orbánné Galambos Ildikó a 444.hu márciusi cikke szerint az önkormányzat jegyzői titkárságának bizottsági ügyintézőjeként dolgozott.

Szóval az álhírekről nem tudtam meg semmit az álújságíróktól, de legalább belefutottam egy álnyilvános eseménybe, egy álszalonba, két álcivil fideszes belvárosi egyesületbe és két igazi Tiborcz-klónba. Úgy látszik, nem a hírek lesznek fake-ek, hanem lassan az egész ország.

szerző
- palosm -
publikálva
2018. okt. 12., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  2018. október 13., szombat 16:51
  A magyar ember folyamatosan az igazságot keresi. Csak megtalálni, nem szereti. /Mikszáth Kálmán
 2. 1
  rworse
  2018. október 12., péntek 17:04
  Szeretem a riportokat. Sajnos kevés van belőlük mostanában.

Komment írásához vagy regisztrálj