Idén a Dohány utcai zsinagógát is jelölték az Európai Örökség címre

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 05., 18:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A cím elnyerésével ez lenne a harmadik magyar helyszín a nemzetközi listán.

A címre a Dohány utcai zsinagógát együtt jelölték a hozzá tartozó múzeummal, levéltárral, az I. világháborúban elesett magyar zsidó katonák tiszteletére elhelyezett emlékművel, a holokauszt áldozatainak földi maradványait őrző kerttel, valamint a Raoul Wallenberg-emlékparkkal. Korábban ebben az elismerésben részesült a Zeneakadémia és a Páneurópai Piknik emlékpark is.

A budapesti zsinagóga mellett a jelöltek közé kerültek Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország), a cadinei erőd (Olaszország), a Zatolmin település közeli javorcai kápolna (Szlovénia), a natzweiler-struthofi koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország), a kommunizmus áldozatainak máramarosszigeti emlékműve (Románia), a Bois du Cazier egykori szénbánya (Belgium), Schengen falu (Luxemburg) és a díj várományosa az Európai Uniót a hollandiai Maastrichtban létrehozó maastrichti szerződés is – írja az MTI.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a Dohány utcai zsinagóga a magyarországi zsidóság magyarrá válásának legfontosabb, legnagyobb szabású emlékműve, „egyszerre ihleti a zsidó hagyomány, a magyar nemzeti ébredés és az európai felvilágosodás öröksége” – írják közleményükben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 05., 18:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?