Orbán: kommunista tempó megy az unióban

szerző
MTI
publikálva
2018. szept. 11., 19:16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ránk akarják erőltetni az akaratukat, mint annak idején a Szovjetunió, mondta Orbán.

A Sargentini-jelentésről szóló EP-vitát abszurdnak minősítette Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján, úgy érvelve: Magyarországon áprilisban parlamenti választás volt, a magyarok eldöntötték, mi legyen, és a választási kampányban az összes kérdést – köztük például a CEU és a civil szervezetek ügyét – megvitatták. Az EP pedig most arra vállalkozik – folytatta –, hogy a magyar emberek által meghozott döntést felülírja, illetve arra kényszerítse a magyar kormányt, hogy az emberek döntése helyett azt hajtsa végre, amit itt „ránk akarnak erőltetni".
A miniszterelnök szerint egyébként „a kommunista időkben beszéltek velünk úgy, mint ahogy itt néhányan”. „Hiába nem a Szovjetunióban, hanem az EP-ben vagyunk”, a vitában tapasztalt kioktatás, fenyegetőzés „kommunista tempó”.

A Néppártnak vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, hogy a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, mert ma az ilyen gondolkodású embereknek nincs képviselete Európában. A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, „ott is akarunk maradni”, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t – mondta Orbán Viktor.
Orbán szerint a Néppártnak egyetlen célja van, az, hogy „jaj, csak meg ne vádoljanak bennünket az európai sajtóban vagy éppen az európai fórumokon”.
A Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel folytatott közelmúltbeli tárgyalásával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a határok megvédése nem pártkérdés. Neki közömbös – mondta –, hogy az a kormány, amelyik meg akarja védeni a határokat, tőlünk jobbra vagy balra áll, „egy dolog számít, hogy akarja megvédeni Európa határait, mert azok a mi közös határaink”. „Ennyit érdemes belelátni az olasz és a magyar kormány együttműködésébe” – jegyezte meg.

 

 

szerző
MTI
publikálva
2018. szept. 11., 19:16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?