Kavanaugh továbbra is esélyes a főbírói posztra

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 28., 20:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Döntött a szenátus igazságügyi bizottsága.

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csekély támogató többséggel a szenátus egésze elé küldte megfontolásra Donald Trump elnök főbírójelöltjének, Brett Kavanaugh-nak az ügyét – írja a Reuters nyomán az MTI. A testület 11-10 arányban szavazott arra, hogy Kavanaugh kapjon esélyt a főbírói tisztségre, noha több nő is szexuális zaklatással vádolja, amit ő tagad.

Kavanaugh ügyének hátteréről ebben a cikkünkben írtunk.

Az MTI tudósítása szerint a  bizottságban az elnök pártja van többségben. A testület előzőleg leszavazta azt a demokrata párti javaslatot, hogy halasszák el a szavazást addig, amíg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ki nem vizsgálja a vádakat.

Várhatóan a jövő hét elején lesz a végleges szavazás a szintén szűk republikánus párti többségű szenátusban, de erről a szenátusi többség elnökének kell döntenie. A szenátusi szavazás esetleges halasztásról a bizottság republikánus tagjai még pénteken lefolytatnak egy újabb vitát.

false

Ha az 53 éves bíró bekerül a legfelsőbb bíróságra, élete végéig a tagja maradhat, bár van lehetőség a lemondására is. Donald Trump elnök a nyáron jelölte a konzervatív nézeteiről ismert bírát az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróságra, miután Anthony Kennedy főbíró bejelentette visszavonulását. A személye körüli vita tétjét növeli, hogy az Egyesült Államokban november elején úgynevezett félidős választásokat tartanak, újraválasztják a képviselőház egészét és a szenátus harmadát, azaz jelentős változás esetén végleg elbukhatja a tisztséget.

Trump elnök a bizottsági döntést kommentálva azt mondta a tudósítóknak, hogy egyáltalán nem gondolkodott más jelöltön abban az esetben, ha Kavanaught-t leszavazzák. A bizottsági vitát az ország története "hihetetlen pillanatának" nevezte.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 28., 20:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?