Kacsa vagy nem kacsa?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 13., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Európai Bizottság munkacsoportot hoz létre az álhírek megállítására.

Elkezdődött a konzultáció a Európai Bizottság 2018 tavaszára tervezett új uniós stratégiájához, amelynek célja az álhírek terjedésének megakadályozása lesz – írja az MTI.

Az EB hétfőn összehívta azt a munkacsoportot, amelynek feladata az álhírek, az internetes félretájékoztatás vizsgálata. A munkacsoportban részt vesznek a tudományos élet, az online platformok, médiaszervezetek és a társadalmi szervezetek képviselői is.

„Olyan eszközöket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a hamis közlések azonosítását, az online környezet iránti bizalom megerősítését és az információk kezelését. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szólásszabadság, a médiapluralizmus és a sokoldalú, megbízható tájékoztatáshoz való jog között”

 

– mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. A konzultáció célja, hogy február közepére kidolgozzák, milyen eszközök és intézkedések biztosíthatnák uniós szinten a korrekt, ellenőrzött információk azonosítását. A február közepéig tartó konzultáció ezenkívül arra is keresi a választ, hogy milyen megfelelő eszközök könnyíthetik az alkalmazkodást a digitális kor kihívásaihoz. A konzultáció az online álhíreknek és félretájékoztatásnak csak azon fajtájával foglalkozik, amelynek tartalma nem jogellenes, és ezért jelenleg nem orvosolható az uniós vagy a nemzeti jog eszközeivel, vagy önszabályozó intézkedésekkel.

A konzultáció kimondott célja az is, hogy megakadályozhassák a különböző médiumokon, közösségi oldalakon keresztül terjedő EU-n kívüli – legfőképpen orosz – dezinformációs és propagandatevékenységet.

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 13., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?