Erdoğan nem hagyja abba: újabb 89 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 10., 10:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A bűnük, hogy állítólag „gülenisták”.

Újabb 89 ember, köztük 71 aktív szolgálatot teljesítő katona ellen adtak ki elfogatóparancsot hétfőn Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az ügyészség szerint 18 további érintett a haderőbe beépülő gülenisták mozgalmi „tanítómestereként” tevékenykedett. A reggeli órákban 56 gyanúsítottat már őrizetbe is vettek a hatóságok – írja az MTI.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Törökországban az elmúlt 26 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Eddig a haderő legkevesebb 14 ezer 633 tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben. Közel hétezer egykori katona jelenleg is börtönben van.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is.

Törökországban Recep Tayyip Erdoğan július óta az új elnök rendszer keretében van hatalmon, tulajdonképpen teljhatalma van. Hogy ezt hogyan építette ki, arról nemrég írtunk:

Óriási vagyonok, luxus, személyi kultusz: ők Orbán illiberális barátai

Az elmúlt napokat Orbán Viktor olyan autokraták között töltötte - láthatóan felszabadultan -, akik magas szintre vitték az illiberalizmust. „Nyilván nem azért mondta 2015-ben, hogy jobban érzi magát Asztanában, mint Brüsszelben, mert ott finomabb a sör.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 10., 10:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?