Nagyot zuhanhat a világkereskedelem, ha eldurvul az USA és Kína vitája

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. okt. 10., 17:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A WTO szakértői szerint egész pontosan 17,5 százalékot eshet a volumen.

Jelentősen, 17,5 százalékkal eshet vissza a világkereskedelem volumene, ha teljes körű kereskedelmi háborúvá szélesedik az Egyesült Államok és a Kína közötti vita – figyelmeztetett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetője szerdán.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos éves találkozóján Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója rámutatott, a világgazdaság növekedésének üteméből akár 1,9 százalékpontot is elvehetnek a kereskedelmi viszályok.

Az IMF elemzői kimutatták, hogy Kína és az Egyesült Államok gazdasága megérezte a vámháborút: az Egyesült Államok eddig 250 milliárd, Kína pedig 110 milliárd dollár értékű árumennyiségre vetett ki pótvámot, aminek következményeként az amerikai gazdaság 0,9 százalékpontot, a kínai pedig 0,6 százalékpontot veszít növekedési üteméből.

Azevedo hangsúlyozta, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi háború még nem vált teljes körűvé. „Úgy látom, hogy még nem értük el azt a szintet” – mondta a főigazgató, megállapítva, hogy a felek közötti konstruktív párbeszédnek jelei sincsenek.

Christine Lagarde, az IMF főigazgatója arra szólította fel az országokat, hogy ne szétzúzzák, hanem javítsák meg a világkereskedelmi rendszert. A kereskedelmi feszültségek enyhítését szorgalmazva Lagarde hangsúlyozta, közösen kell dolgozni a gazdasági növekedést fenyegető kereskedelmi viták megoldásáért.

A Nemzetközi Valutaalap kedden közzétett világgazdasági prognózisában két év óta először rontotta idei és jövő évi növekedési előrejelzését a tavasz óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt, és összehangolt makro-, illetve mikroszintű intézkedéseket javasolt a gazdaságok belső ellenálló képességének megerősítésére.

Az új előrejelzés szerint idén és jövőre 3,7 százalékkal bővülhet a világ hazai összterméke (GDP), ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi prognózisban szereplő adatoknál. A világkereskedelmi forgalom növekedési üteme idén 4,2 százalékra, jövőre 4,0 százalékra lassulhat a tavalyi 5,2 százalékról. A kereskedelmi forgalom idei növekedési ütemét a tavaszi prognózishoz képest 0,9 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal csökkentette az IMF.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. okt. 10., 17:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?