Meglepetés: Orbán nem örül, hogy kevesebb pénzt adna az EU a játszadozásaira

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 31., 19:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Varga Mihály tolmácsolta a kormány véleményét az uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban.

Magyarország megérti, hogy az Egyesült Királyság mint az egyik legnagyobb befizető kilépése miatt csökken az Európai Unió költségvetése, de nem értünk egyet azzal, hogy a csökkentés a kohéziós és agrárpolitikai források megkurtításával történjen – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, miután csütörtökön találkozott Margrethe Vestager versenypolitikai biztossal.

Varga azt mondta, hogy „Magyarország egy erős, biztonságos és versenyképes Európai Unióban érdekelt, így olyan hosszú távú költségvetésre van szükség, amely megfelelő finanszírozást biztosít mind az új kihívások, mind a hagyományos politikák számára, egyúttal hatékonyan tud hozzájárulni a közös célkitűzések megvalósításához”. Erős unió és pénz kell tehát a pénzügyminiszternek, aki szerint a migránsáradat megállítása is drága mulatság, pénz arra is kell. „A külső határok védelmére, az illegális bevándorlási hullám megakadályozására, illetve annak Európán kívüli kezelésére szánt források növelése uniós szinten szükséges, ami azonban nem mehet a meglévő kohéziós támogatási szabályok és keretek rovására” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság kedden közölte, miként képzeli az 2021–2027-es költségvetését. Ez Magyarország számára 24 százalékos csökkenést irányzott elő a mostani támogatásokhoz képest. Ez azonban még nem a végleges verzió, a költségvetés elfogadásához a tagállamok egyhangú döntésére van szükség.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 31., 19:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?