Paks2: Keresik lázasan az újabb atomtemető helyét

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már ki is néztek egy zsákfalut.

A Portfolio.hu ma megjelent cikke utánajárt, hol tárolhatják majd a Paks 2. atomerőművében keletkező nukleáris hulladékot. Az EU szabályai szerint ugyanis minden országnak saját magának kell biztosítania a sugárzó hulladék kezelését. Jelenleg a Mecsekben, Boda környékén folynak a kutatások, hogy lehet-e ott helye az úgy nevezett mélységi geológiai tárolónak: a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) több évtizedes, fázisokra tagolódó kutatási programot állított össze a mélységi tároló helyének kijelölése." A folyamat ugyanis hosszú: előbb egy felszín alatti kutatólaboratórium létesül, a tervek szerint 2030 körül, majd ezt követően még több mint 20 évnek kell eltelnie míg elkezdhetik kialakítani a tárolót 500 és 1000 méter közötti felszín alatti mélységben. Az átmenetileg Pakson tárolt kiégett fűtőelemek beszállítása 2064-ben kezdődhet.

Jelenleg két helyszínen tárolják a sugárzó hulladékot. Az atomerőműben keletkező folyékony és szilárd halmazállapotú, kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot 200 literes acélhordókban, tömörítve Bátaapátiban helyezik el, a Nemzeti Radioaktívhulladék-Tárolóban (NRHT). A hordókat eddig vasbeton konténerekbe helyezték, majd inaktív betonnal öntötték ki. Az első kamra azonban betelt, idén nyitották meg a másodikat, ahol már egy újabb technológiát használnak, és négyesével, cementpéppel kitöltött fémkonténerekben helyezik el a hordókat. Ezen kívül még a következő években két új kamrát nyitnak meg.

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) Pakson van, itt a kiégett fűtőelemeket tárolják a végleges elhelyezésüket megelőző ötven éves időtartamra. Ezeknek a végleges, hosszú távú tárolására szükséges a mélységi tároló megépítése. Ez a már működő négy blokk miatt is indokolt, tehát akkor is meg kellene építenie Magyarországnak, ha a Paks 2 beruházás végül mégsem valósulna meg.

Az elhelyezési rendszerhez vizsgálják többek között a földtani képződményt, a befogadó kőzetet és a kéregmozgást. Az eddigi kutatások alapján a bodai agyagkő kedvező szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik ahhoz, hogy itt a Nyugat-Mecsekben legyen a tároló helye.

portfolio.hu
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?