Nyakunkon a választás, hamarosan ismét kap 7,9 millió magyar egy levelet

szerző
MTI
publikálva
2018. febr. 11., 09:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De ebben Soros György neve biztosan nem lesz benne.

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda küldeményében az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb február 19-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza. Azok, akik korábban már regisztráltak nemzetiségi választópolgárként az országgyűlési választásra, ezt az információt is megtalálják az értesítőjükön. Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát.

Ez azért fontos, mert a 2014-es voksoláshoz képest – amikor 10 382 szavazókör állt a választók rendelkezésére –, az idén már csak 10 286 szavazókör lesz, vagyis sokan lesznek olyanok, akik nem a megszokott szavazókörükben voksolnak.

A jelölteknek a választási irodák által kiadott ajánlásgyűjtő íveken kell az induláshoz szükséges támogató aláírásokat összegyűjteni.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 8-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapni az értesítőt.

Már 342 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált, hogy szavazhasson áprilisban

Már most majdnem kétszer annyian, mint a 2014-es választás idején. Pedig március 24-ig van rá lehetőség.

 

 

szerző
MTI
publikálva
2018. febr. 11., 09:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?