Nem mindenki számára elérhetőek az állami szervek weboldalai

szerző
narancs. hu
publikálva
2018. júl. 16., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mindenki számára érthető, akadálymentes honlapokat vár az állami szervektől a TASZ.

Hét állami szervnek tett javaslatokat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azzal a céllal, hogy mindenki egyenlő eséllyel juthasson hozzá a számára fontos információkhoz, ha a honlapjaikról tájékozódnának.

A Prémium Honlappal együttműködésben hét fontos állami szerv honlapját vizsgálták meg az akadálymentesség szempontjából: azalapvető jogok biztosáét, az Egyenlő Bánásmód Hatóságét, az Integrált Jogvédelmi Szolgálatét, a kormányét, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságét, az Országos Bírósági Hivatalét és az Országgyűlését.

A vizsgált honlapok között csak egy olyat találtak, amely sok szempontból megfelel a technikai akadálymentesítés követelményeinek (az Egyenlő Bánásmód Hatóság weboldala). Minden vizsgált weboldalra igaz azonban az, hogy tartalmi értelemben nem akadálymentesek. Az állami honlapoknak a TASZ szerint minden állampolgár számára elérhetőnek, érthetőnek és használhatónak kellene lenniük. Rámutatnak, hogy ha bárki ügyet intéz, vagy az állam működésével kapcsolatban szeretne tájékozódni, fontos, hogy ezt minél egyszerűbben és gyorsabban tehesse meg és az is fontos, hogy azok is hozzájussanak ezekhez az információkhoz, akiknek valamilyen értelmi vagy testi fogyatékossága van, írja elemzésében a TASZ.

A vizsgálat eredményét megküldték az érintett szerveknek is.

„Egy weboldal akadálymentessége nem vagy-vagy kérdés. Nincs tökéletesen akadálymentes honlap, a mi honlapjaink sem azok. De a részletekre való figyeléssel, apró módosításokkal folyamatosan fejleszthetjük, egyre több olvasó számára tehetjük hozzáférhetővé. Erre pedig kötelessége az államnak is törekedni” – nyilatkozta Verdes Tamás, a Prémium Honlap szakértője.

A honlap technikai akadálymentessége azt jelenti, hogy az olvasó könnyedén tájékozódhat az oldalon, és a lehető legkönnyebben fér hozzá a honlapon közzétett tartalomhoz. A weboldal tartalmi akadálymentessége pedig azt jelenti, hogy érthetően, egyszerűen fogalmazzák meg a mondandóikat. A honlapok akadálymentesítése az utóbbi évek egyik legfontosabb trendje az interneten. Ez egyébként ma már legtöbbször extra költség nélkül megoldható. A TASZ szerint ezen a téren a magyar államnak sok tennivalója lesz még.

szerző
narancs. hu
publikálva
2018. júl. 16., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?