Már a kormányt is mellbe vágta a szemétügy: Orbánék kénytelenek közbelépni

publikálva
2018. okt. 12., 07:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már a kormány is megelégelte a nemzeti kukaholding szerencsétlenkedését. Túl sokat kell beletolni az állami költségvetésből, holott a cél éppen a haszon lefölözése lett volna.

Évek óta nyomják a vészcsengőt szemétügyben. A jelzés egyre erősödik, de már azok is nehezen kapják fel rá a fejüket, akik egyébként érzékenyek a kormány ballépéseire. Az ok prózaian egyszerű. Nincsenek a nápolyihoz hasonlatos szeméthegyek az utcán, holott riogattak már vele többször is.

Végül mégis elvitték a kukákat, a bedőlt cégek helyét átvette más, a számlák is megérkeztek előbb-utóbb, az önkormányzatok – néhány kivételtől eltekintve – se sírnak olyan hangosan.

Belerokkant a rezsicsökkentésbe: 360 ezer embert érinthet a kukáscég krízise

Súlyos működési problémákkal küzd a Pest és Nógrád megye 116 településének szemetét kezelő önkormányzati társaság. 350 ezer embert érint az egyik szolgáltatás novemberig tartó felfüggesztése. A múlt hét közepén arról értesítette a hozzá tartozó falvakat és városokat a hulladékkezelést végző Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit kft. (ZHB), hogy október 1-től november 4-ig felfüggesztik a zöldhulladék begyűjtését.

A szemétügy azonban időközben heggyé nőtt és egyre jobban inog. A Magyar Narancs e heti cikkében körbejárja az országos szemétkáoszhoz vezető utat, részletesen elemezve, hogy milyen módon verték szét a kormány különféle intézkedései, köztük a rezsicsökkentés és a külföldi hulladékkezelő cégek felvásárlása a hazai hulladékgazdálkodást.

Az új Orbán-kormány úgy tűnik, ráébredt, hogy közbe kell avatkoznia. Az állami cég vezetőjét államtitkári kinevezéssel eltávolították, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter pedig belső vizsgálatot indított a milliárdos hiány, illetve a számlázási rendszer egyre kétesebb értékű beszerzése miatt. A cikk a NER-haszonélvezőinek szemétügyeire is kitér.

A lap csütörtöktől kapható a standokon, illetve megrendelhető itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

publikálva
2018. okt. 12., 07:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?