Mazsihisz: Az EMIH-nek nem a magyar zsidóság, hanem a közpénzek megszerzése a fontos

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 14., 17:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Mazsihisz elhatárolódik a Sorsok Háza jelenlegi koncepciójától.

„A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése” – áll a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azon közleményében, melyet csütörtökön késő este juttattak el az Index szerkesztőségéhez. A Mazsihisz abban élesen bírálja a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget (EMIH).

Főként azért, mert szerintük az EMIH alkut kötött a kormánnyal és kész legitimálni a Sorsok Házát, míg ők, a Mazsihisz „a Sorsok Háza néven Köves Slomó és Schmidt Mária által most meghirdetett koncepciót elutasítja és attól elhatárolódik”.

A Sorsok Házáról korábban írt összefoglaló cikkünket itt olvashatják.

Emlékezetzavar – Mi lesz a Sorsok Házával?

Ha nem kell a zsidóknak, ’56-os múzeum lehet a Sorsok Háza – ám valószínűbb, hogy a kormány csak időt akar nyerni a halogatással.

A Mazsihisz nemcsak a Sorsok Háza történelemszemléletével nem ért egyet, hanem azzal sem, hogy létrehozzanak egy olyan intézményt (és elköltsenek arra 7,5 milliárd forintot), amelynek szerepe lényegében azonos a több mint száz éve működő Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral, ami „a legjelentősebb holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmények természetes partnere”.

Lehet, hogy egy lyukas zászlót látunk?

Lehet, hogy egy lyukas zászlót látunk?

Fotó: Sióréti Gábor

A szervezet közleményében azt is elmondja, hogy „a közösségi emlékezet és a hiteles történelmi kutatások megerősítésére, bátorítására” 10 millió forintos induló összeggel pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók, intézmények, civil szervezetek munkáját.

Az EMIH intézményi és céges hálózatáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Több mint kóser

Az elmúlt években komoly intézményi és céges hálózatot épített ki a Köves Slomó vezette ortodox zsidó hitközség. Sok állami pénz ment oda, ezért is kényszerült magyarázkodásra a főrabbi, amikor a Fidesz mellett kezdett kampányolni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 14., 17:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?