Iszonyatos a tolongás a magyar kamupiacon: már 88 pártot vettek nyilvántartásba

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 17:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És a főszezon csak most jön!

Újabb négy pártot (ezek az Egyenlőség Roma Párt (ERP); a Közös Nevező 2018 (Közös Nevező); a Civil Mozgalom; az Európai Alternatíva Párt (EU Alternatíva) és egy nemzetiségi önkormányzatot (az Országos Örmény Önkormányzatot) vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a pártok száma. Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 84 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenkettőt. Négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot tartott számon a testület. Április 8-ig meg még rengeteg idő van.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó szervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a az ilyen kérelmekről. A Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Ettől persze még rengeteg a kamupárt. Négy évvel ezelőtt is volt belőlük jócskán, idén pedig csak még többre lehet számítani.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 17:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?