Juhász Péter: „A választópolgárok megbánták, hogy bedőltek a taktikai szavazásnak”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 14:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

85 millió forintnál jár az Együtt pénzgyűjtő kampánya. Interjú.

Miután az Együttnek nem sikerült elérni a választásokon az egyszázalékos eredményt, vissza kell fizetniük a kampányra kapott összeget, összesen 194 millió forintot. A megszűnés szélén álló párt ezért gyűjtés szervezett.

false


magyarnarancs.hu: A kampány során bármikor komoly esélyt láttak arra, hogy végül nem lesz meg az egy százalék?

Juhász Péter: Nem, ez egyáltalán nem jutott eszünkbe, teljes meglepetésként ért minket. Őszintén tudtam benne hinni, hogy akár még az öt százalék is meglehet, de, ha nagyon pesszimistán néztem, akkor is minimum három százalékra láttam esélyt. Nem teljesen értem, hogyan fordulhatott elő, hogy megyei szinten nulla szavazatot kapott az Együtt, amikor több tucat helyről kaptam olyan jelzést, hogy ránk szavaztak, de nulla szavazatot mutat az adott szavazókör, vagy egy egész megye.

magyarnarancs.hu: Összesen mennyit kell most visszafizetnie a pártnak?

JP: A listára vonatkozó kampánytámogatás 150 millió forint volt, az egyéni választókerületekben zajló kampányra pedig további 44 millió forintot kaptunk. Most úgy áll a dolog, hogy 194 millió forintot kellene visszafizetnünk. Ezen kívül van még egy 19 millió forintos ÁSZ büntetésünk is. Így viszont nem tudjuk fenntartani a pártot, hiszen nem kapunk állami támogatást, és nincsen semmi bevételünk. Jogilag egyébként még nem áll felszámolás alatt a párt, lesz még egy küldöttgyűlésünk, amikor eldöntjük, hogy mi legyen. Egyelőre csak azt történt, hogy lezártuk a kiadásainkat: felmondtuk az irodát, és megváltunk az alkalmazottainktól.

magyarnarancs.hu: Pár napja azt írta egy Facebook-üzenetben, hogy, ha a párt meg is szűnik, valamilyen formában folytatni fogják a politizálást.

JP: Az látszik, hogy az Orbán-rezsim választások útján nem váltható le, mert lehet, hogy törvényileg nem történt választási csalás, viszont maga a választási törvény önmagában csalás. Ilyen berendezkedés mellett senkinek sem fog sikerülni elküldeni Orbánt. Ez az egész olyan, mint egy futóverseny, ahol az egyik versenyző hozza a szabályokat, és az első szabály az, hogy neki 20 métert kell csak futnia, míg a többieknek 200-at. Más fajta politizálásra kell berendezkedni, hiszen az jól látszik, hogy a parlamenti politizálás kiüresedett. Egészen más tevékenységekben, és struktúrában kell gondolkodnia az ellenzéknek. Hogy mi az új módszer, arra most még nem tudok válaszolni.

magyarnarancs.hu: Tegnap kint volt a tüntetésen, ha jól láttam, sikerült adományokat is gyűjtenie.

JP: Igen, úgy dobták be a támogató dobozba az adományokat, mintha én osztanék pénzt. Konkrétan sorban álltak az emberek. Jól látszik, hogy a választópolgárok megbánták, hogy bedőltek ennek a taktikai szavazásnak. Azt látom, hogy igény van ránk, igény van arra a munkára, amit négy évig folyamatosan végeztünk. A tegnapi tüntetésen sokan jöttek oda hozzám bocsánatot kérni, amiért nem ránk, hanem egy esélyesebbnek vélt pártra, vagy egyéni jelöltre szavazott. A tüntetéssel kapcsolatban egyébként azt gondolom, hogy hosszú távú ellenállásra kell berendezkedni. Önmagában a tüntetésnek ugyanis nincsen hatása, persze van közösségformáló ereje, de nem ettől lesz leváltható a hatalom. Ahhoz, hogy valamiféle elmozdulás legyen ettől az autokratikus rendszertől többre, vagy másra van szükség, mint egy tüntetéssorozat.

magyarnarancs.hu: Hogy áll jelenleg a pénzgyűjtő kampány?

JP: Nagyjából már 85 millió forint gyűlt össze, amit nagyon köszönünk, és pont ebből látjuk azt, hogy tényleg szükség van ránk. Azt azért szögezzük le, hogy politikai célra, mikrodonációs kampányban ennyi pénz még soha nem jött össze, de még a fele sem, pláne nem ennyi idő alatt. Hihetetlen hype van körülöttünk, szerintem most értették meg a választók, hogy mi az, amit mi képviseltünk.

A támogatás módjáról ebben a bejegyzésben olvashat.

Juhász Péter

Üzenet Orbánnak, Sorosnak, tehát a teljes magyar spektrumnak, köztük neked. Nézd meg, terjeszd, jusson el mindekihez! Rengetegen kértétek, hogy tegyünk ki bankszámlaszámot. 194 milliót kell...

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 15., 14:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?