Jöhet a népszavazás a bulinegyedről

szerző
MTI
publikálva
2018. febr. 14., 14:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Alkotmánybíróság (AB) visszautasította az erzsébetvárosi bulinegyed nyitvatartásával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt.

A helyi választási bizottság hitelesítette, majd a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta a főváros VII. kerületének önkormányzati képviselői által indítványozott helyi népszavazási kezdeményezés kérdését, mely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút–Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?”
Az AB szerdán visszautasította a népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott panaszt, részben azért, mert az indítványozó érintettsége bizonyos vonatkozásban nem állapítható meg, részben pedig azért, mert még nem is létezik az a szabályozás, amelynek Alaptörvénybe ütközését vizsgálni lehetne. 
Az AB-hez forduló gazdasági társaság a többi közt arra hivatkozott, hogy a népszavazási kérdés nyomán elfogadandó önkormányzati rendelet sértené az érintett területen dolgozó munkavállalók, beszállítók, rendezvényszervezők, művészek és mások jogait. Az AB szerint az indítványozó érintettsége e vonatkozásban nem állapítható meg, tehát ennek alapján a panasz be sem fogadható, tartalma érdemben nem is vizsgálható. 
Az indítványozó ezen túlmenően hivatkozott saját alapjogainak sérelmére is az alkotmányjogi panaszban. Álláspontja szerint a népszavazás nyomán megszülető önkormányzati rendelet miatt a tulajdonában álló ingatlanok értéke jelentősen csökkenni fog, továbbá ellehetetlenül a tulajdonos szándékának, illetve a bérleti szerződésekben meghatározott kötelezettségeknek megfelelő használatuk, hasznosításuk.
Ezzel kapcsolatban az AB arra hívta fel a figyelmet: az indítványozó által Alaptörvény-ellenesnek vélt szabályozás még nem is létezik, ezért erre alkotmányjogi panasz sem alapítható. 
Az AB ugyanakkor jelezte, hogy ha az önkormányzat olyan rendeletet alkot, amelyet az indítványozó Alaptörvény-ellenesnek tart, nem lesz akadálya újabb alkotmányjogi panasz benyújtásának.

*
A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban részletesen foglalkozunk a népszavazással és a bulinegyed sorsával.

szerző
MTI
publikálva
2018. febr. 14., 14:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?