A kormány egyetlen rendelettel tiltaná be, hogy gender szakot indítsanak a magyar egyetemek

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 07:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Indoklás persze nincs.

Az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztéséről ír a hvg.hu, mely megtiltaná, hogy a jövőben képzés induljon társadalmi nemek szakon, vagy ahogy a politikai vitákban nevezik, gender szakon. A portál szerint a hét elején az egyetemek alig 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék az előterjesztést, amely mindenféle háttéranyag nélkül, indoklás nélkül érkezett.

A kormány ezzel gyakorlatilag egyetlen rendelettel tiltana be akkreditált képzést, és ha hatályba lép a rendelkezés, az érintett egyetemek jövőre már nem is hirdethetnek társadalmi nemek képzést. A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van.

A Fidesz és a KDNP az elmúlt másfél évben is támadta a társadalmi nemek tudománya szakot, Balog Zoltán korábbi Emmi-miniszter például a gender szak miatt lengette be egy konferencián, hogy a Corvinuson családtudományok néven „ellenszakot” indítanak. Erről és a társadalmi nemek tudománya szakról itt írtunk részletesen:

Régi tartozás – Gender szak és kormánypárti sötétség

A KDNP és a Fidesz hevesen tiltakozott, amikor hírét vették, hogy az ELTE ősszel elindítja a társadalmi nemek tudománya mesterszakot. A hecckampány olyan méreteket öltött, hogy az oktatókat személyes fenyegetések is érték, ezért a kar vezetése nyilatkozatstopot rendelt el a témában. Közben Balog Zoltán „ellenszakot” tervez.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 07:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?