• MaNcs 30. évf. 38. sz. (2018. 09. 20.)
  A CEMP eladása és Spéder Zoltán cégbirodalma

  A távozás ára

  Spéder Zoltán pár napja eladta részesedését az Index hírportál megjelenését támogató médiacégben. Miért tette? Mi lesz az Indexszel? Mi történt a milliárdos bankárral azóta, hogy két évvel ezelőtt kegyvesztett lett?

  2018 / 38
 • DVD

  Pszichoanyu

 • Film

  Három nő

 • rés a présen

  „Sok csoda jutott erre az évre is”

  Fekete Angelika marketingigazgató, Mozinet

  A magyar filmeket mindig nagyobb figyelem kíséri, pláne, ha díjakat nyernek.

 • Film

  Hosszú, méla lesben

  Shane Black: Predator – A ragadozó

  A zsánerfilmtörténet nyolcvanas évekbeli fénykorának egyik legnagyobb dobása volt az űrből jött trófeagyűjtő figurájának kiötlése és perfekt elővezetése.

 • Film

  Nyelvében él

  Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

  Az első magyar tinithriller – hirdeti magáról a film, ezzel pedig mindenféle, rá egyáltalán nem jellemző asszociációt idéz elő az egyszeri néző fejében.

 • Tévétorrent

  Hard Sun

 • Tévétorrent

  A ruha alatt

  Queer Eye

  Létezik egy speciális televíziós reality műfaj, magyarul jobb híján átalakítós műsornak nevezhetnénk (angolul makeover show-nak hívják), amelynek célcsoportját főleg nők alkotják. A cselekmény nem túl bonyolult: egy szakértő vagy szakértők csoportja radikálisan átalakítja egy látványosan hozzá nem értő/hanyag/ trampli ember otthonát/menyasszonyi ruháját/stílusát/testét satöbbijét.

 • Rétvári László

  Egy élet

  Adatok tudományos, oktatói, közéleti működéseim megbecsüléséről

  Két éve betöltöttem a nyolcvanadikat. A demográfiai jellemzők szerint most már tényleg öreg vagyok. Ha az ember szellemileg ép, lehet ez a számvetés ideje, azonban ezt én 70 éves koromban a Nyugat-magyarországi Egyetemről való nyugdíjba vonulásomkor már megtettem.

 • A szerk.

  Kő a szájban

  Elfogott egy levelet hétfőn a hvg.hu. Feladó az Emberi Erőforrások Minisztériuma, címzett pedig az összes állami fenntartású kulturális intézmény (ilyen ugyebár a Müpa, az Operaház vagy éppen a Nemzeti Múzeum).

 • A szerk.

  A fekete lyuk

  Amikor 1994 őszén, a csúnyán elbukott választások után, néhány a Fidesz „liberális szárnyához” sorolt politikus fölbukkant a Jajkiáltás! nevű programsorozaton, sokan megdöbbentek. Mit keres Deutsch, Pokorni a leváltott kormánypárt rendezvényén, ráadásul azok között, akik az MDF-en belül a kizárt Csurka István köréhez tartoznak?

 • Nemzeti nevelés az óvodákban

  „A Jézuskát nem erőltetjük”

  Keresztény értékek, nemzeti szimbólumok, a néphagyományok ismerete – egyebek mellett ezekkel bővül az óvodai nevelés alapprogramja. De mit gondolnak erről az óvónők?

 • Interjú

  „Nem kérünk bocsánatot”

  Tóth Máté, a Tibi atya brand egyik alapítója az őket ért kormányzati támadásról

  Tibi atya követői elvárják, hogy politikai kérdésekben szerepet vállaljon a Facebookon több mint 1,3 millió követővel rendelkező fiktív alkoholista pap. A figura a kampányban is „megszólalt”, bírálta Orbán Viktort, erre szembetalálta magát a teljes kormánymédiával.

 • Így szabná át a kormány az MTA intézethálózatát

  Be az Alapba

  Az MTA költségvetési forrásainak nagyobbik részét a nyáron Palkovics László minisztériuma vette át. Mostanra kezd derengeni, hogy ennek milyen következményei lesznek.

 • Interjú

  „Egy centit nem léptünk hátra”

  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

  A kiválósági pályázatok változatlan feltételekkel folytatódnak jövőre, a kutatóintézeti struktúra és a finanszírozás átalakításából azonban nem enged a kormány, 2019-től az új rendszer szerint osztanák a pénzeket.

 • ZSINÓRPADLÁS - Rés a présen

  Bernsteinnel találkozni mindig jó

  Szemenyei János színész, énekes

  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei fókuszában többek közt a száz éve született amerikai zeneszerző, Leonard Bernstein művészete áll. Trouble in Tahiti című darabja október 21–22-én látható majd a Zeneakadémián, ám előtte október 13-án a Müpában mutatják be a Candide-ot, amelynek a címszerepét Szemenyei János énekli.

 • ZSINÓRPADLÁS - Könyv

  Fanatizmus kell

  Czank Lívia: A függöny mögött – A balett titkos világa

  Jól érezte Czank Lívia, hogy a felmerülő kérdések megválaszolásához nem cikk, minimum könyv szükséges.

 • ZSINÓRPADLÁS - Hangoskönyv

  Pankamackó

  A. A. Milne: Micimackó – Alföldi Róbert előadásában

  Alföldi nem először találkozik Róbert Gidával a Százholdas Pagonyban. 2005-ben A Nagy Könyv című olvasásnépszerűsítő programban rendezett egy 26 perces versenyfilmet a Micimackóból, fergeteges szereposztásban, Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Garas Dezső, Máthé Erzsi, Darvas Iván, Tábori Nóra, Tordy Géza, Bodrogi Gyula közreműködésével.

 • ZSINÓRPADLÁS - 1968 színháza

  Falak és függönyök

  Angolszász bulvár és polbeat musical, kísérletezések az abszurddal és az új gazdasági mechanizmussal: mit láthatott a közönség 1968-ban 1968-ból a budapesti színpadokon?

 • ZSINÓRPADLÁS - Interjú

  „Már anyám hasában is tudtam, hogy valami nincs rendben odakint”

  Jordán Adél színész

  Az őszt rögtön egy díjjal kezdte: munkahelyén, a Katona József Színházban ő lett az előző évad legjobb női főszereplője. De hogy kerül ide Kolbász Viktor? Erről és a Katona nyújtotta védelemről, a sorosozásról és a jobb profil előnyeiről is beszélgettünk.

 • ZSINÓRPADLÁS - Húszéves Pintér Béla színháza

  Írja, rendezi, játssza

  Második drámakötete szeptember közepén jelenik meg – akárcsak az elsőről, ennek borítójáról is ő maga tekint le ránk, szerepben, jelmezben, a 80-as évek táncházmozgalmának tagjaként, hatalomkritikus hősként.

 • ZSINÓRPADLÁS melléklet

  „Túl sok még a fájdalom”

  Carly Wijs színész, író

  Amszterdamban született, hol ott, hol Brüsszelben él, Molenbeek–Saint-Jean kerületi lakosként volt tanúja a párizsi terrortámadás elkövetői utáni hajszának. Színészből lett író, írt könyvet és színdarabot; a Mi és Ők, a 2004-es beszláni iskolai túszdráma két diákra – egy fiúra és egy lányra – hangszerelt feldolgozása világsikert aratott.

 • Küzdelem az Operettszínházért

  Légy az icipici párocskám!

  A színfalak mögött izzik a NER-en belüli kultúrharc, az igazi kérdés információink szerint az: meddig terjed a Vidnyánszky-kör befolyása?

 • Kommunikáció kisbabákkal

  Lámpa, tej, szopni

  A babák első szavára legalább 12 hónapot várni kell, ám aki ezt megelőzően is „beszélgetne” a gyermekével, annak ott a babajelelés. A siket jelnyelvből kialakított kommunikációs segéd­eszköz hasznos módszer – és szórakozásnak sem utolsó.

 • Interjú

  „Már télen is égnek az erdőtüzek”

  Michael Kodas erdőtűzszakértő

  Megafire címmel könyvet írt az Egyesült Államokat sújtó hatalmas erdőtüzekről. Ha nem közvetlen közelről tanulmányozza a tüzeket, a boulderi University of Coloradón vezeti a környezetvédelmi újságírók képzését – az amerikai erdőtüzek szakértőjével telefonon beszélgettünk.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...