Működő orbánizmus: a saját törvényeikre is nagy ívben tesznek

szerző
Bod Tamás
publikálva
2017. dec. 18., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Helyben élő, több évtizede gazdálkodó pályázó előtt nyerte el a földhaszonbérleti jogot Simonka György Angliában élő, mezőgazdasággal nem foglalkozó híve.

Mert a legmagasabb pontszámot kapta – ezt válaszolta a közérdekű adatigénylésre a Körös–Maros Nemzeti Park, amikor egy 30 hektáros, Gyula külterületén található föld haszonbérleti szerződéséről érdeklődtem. A hivatalos válaszból azonban nem tudni, miért nyerte meg Ottlakán János 2024-ig a haszonbérletet. A fiatalember pusztaottlakai állandó lakcímmel rendelkezik, vállaltan a körzet fideszes képviselőjének, Simonka Györgynek a drukkere, ám az elnyert földterület környékén még nem látták. Nem véletlenül: az egyik legnépesebb angol városban, Birminghamban él.

„Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy Gyula külterület 0386-os helyrajzi számú földterület haszonbérletét 2014. 09. 01-től 2024. 08. 31-ig miért Ottlakán János pusztaottlakai lakos nyerte el, miközben voltak más pályázók a megnevezett földterületre? Mivel volt jobb Ottlakán János pályázata a többiekénél erre a 29,9468 hektáros és 188,58 aranykorona (AK) földterületre? Ottlakán János minden tekintetben és aggálytalanul megfelelt-e és megfelel-e a mai napig is az előírt feltételeknek?”

Közérdekű adatigénylésben ezeket a kérdéseket tettem fel a békési fürdőváros határában lévő, a Körös–Maros Nemzeti Park kezelésében lévő földterülettel kapcsolatban. A válasz gyorsan megérkezett: „A pályázati eljárás szabályai szerint, a pályázati eljárás során legmagasabb pontszámot elért, a vonatkozó szabályoknak megfelelő, érvényes pályázatot benyújtó pályázóval haszonbérleti szerződés jött létre. A területkezelést végző gazdálkodó tevékenységével kapcsolatban szerződés felbontására okot adó hiányosság nem merült fel” – írta Tirják László, a nemzeti park igazgatója. Több jogszabályi helyet is idézett, ám egyetlen érv, adat vagy konkrétum nincs a válaszlevélben arról, hogy miért Ottlakán János nyert, mitől és miért lett neki a legmagasabb a pontszáma, sőt az igazgató a nyertes bérlő nevét nem írta le. Ráadásul az általa idézett jogszabályi helyek, valamint a valóság éles ellentétben vannak egymással – derült ki vizsgálódásunkból.

Mások is pályáztak a meghirdetett 30 hektáros földterületre, olyanok, akik az érintett ingatlannal határos földterületek tulajdonosai és/vagy bérlői. Mindketten hosszú évtizedekre visszamenően mezőgazdasággal és állattenyésztéssel is foglalkoznak, ráadásul gyulaiak, azaz helybeliek. Egyikük korábban bérelt 30 hektáros földje lett most Ottlakáné; ez a három részből álló, két kisebb szántó és 1 nagyobb legelő hiányzik is az agrárvállalkozásnak. Laikusként sem könnyű megérteni, hogy egy működő gazdaságból miért kellett kiszakítani 30 hektárt.

Magukat megnevezni nem kívánó agrárvállalkozók is furcsának találták a 2014-ben kihirdetett pályázat végeredményét. A fentieken kívül azért is, mert szerintük a pusztaottlakai pályázó lakhelye légvonalban nincs az előírt 16 kilométeren belül, vagyis a vonatkozó jogszabályok szerint a föld haszonbérletére nem is jelentkezhetett volna.

A pályázati eljárásban a Körös–Maros Nemzeti Park által a legmagasabb pontszámot elért Ottlakán János állandó lakcíme egy pusztaottlakai címre szól. A 27 éves fiatalember a békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskolában végzett. Agrárvégzettsége tudomásunk szerint nincs. Ami ennél is meglepőbb, a tíz évre elnyert 30 hektáros földterülettől távol, Anglia második legnépesebb városában, Birminghamban él és dolgozik. Facebook-oldala szerint földijének, Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek az elkötelezett híve. A 2014. áprilisi parlamenti választás előtt néhány nappal „Hajrá, Simonka György, mi rád szavazunk!” bejegyzést tett és fotót is mellékelt hozzá. Elképzelhetetlen, hogy ne ismerné Simonkát – Pusztaottlaka alig 300 fős település. Egy fotóval illusztrált 2014 júniusi bejegyzésben a jelenlegi földbérlő és Simonka másokkal együtt közösen buliznak. Fb-profilja szerint ismerőse annak a Moka Eszternek, aki Simonka pusztaottlakai polgármestersége idején jegyző volt a viharsarki zsákfaluban. Moka később, Simonka befolyásától nem függetlenül a Békés Megyei Önkormányzat jegyzője lett. Ottlakán ismerősei között ott találjuk a Simonka György sajtóügyeit intéző és szervező Krisztován Annát is.

Amikor környékbeli gazdáktól arról érdeklődtünk, hogy mikor járt erre az Angliában élő és dolgozó Ottlakán János, azt a választ kaptuk, hogy még nem látták őt bérelt földjein. Ugyanakkor nevében és helyette eljárt egy Agó becenevű ember, aki ugyancsak Pusztaottlakához köthető, és a személyéhez sok hasonló ügyletet kötnek környékbeli és nem környékbeli gazdák. Így intézi a földügyeket Tótkomlóson, Kétegyházán, Szabadkígyóson, Újkígyóson és Medgyesegyházán. Egyes becslések akár 2-3 ezer (!) hektárról is szó lehet.

Ezek után kérdés, a Nyugat-Európában élő fiatalember földhaszonbérleti sikerével és a helybeli, pályázó gazdák kikosarazásával mennyiben teljesült a Nemzeti Földalapról szóló 2010-es törvény több pontja. Többek között az, miszerint a földbirtok-politika irányelvei között kitüntetett szerepe van „a földhasználók helyzete stabilizálásának, fejlődésük elősegítésének, családi gazdaságok kialakításának és megerősítésének, környezetbarát és a fenntartható gazdálkodást szolgáló termelés földhasznosítás oldaláról történő támogatásának.” Ugyanide tartozik „a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek művelésben tartásának elősegítése, a racionális földtulajdonosi és bérleti rendszer kialakulásának elősegítése, a földpiac élénkítése és szabályozása”. Sőt a földbirtok-politikai irányelvek között van „az állattenyésztő telepek működéséhez szükséges föld biztosítása, a gazdálkodás jellegének megfelelő, versenyképes birtokméretek kialakításának elősegítése, a mezőgazdasági termelésre leginkább alkalmas földek mezőgazdasági termelési célú hasznosításának előtérbe helyezése”.

Azt sem érdektelen számba venni, hogy a pályázat győztese anyagilag mennyire járt jól a 30 hektáros földterület 10 éves bérletével. Évente hektáronként 16 ezer forintot kell fizetnie a Körös–Maros Nemzeti Parknak, ezzel szemben a földalapú támogatás minden évben hektáronként 70 ezer forint. A földterület a Natura 2000 program területeibe tartozik, és ha ökogazdálkodást folytat vagy az agrár-környezetvédelmi programban is szerepel a földterület, akkor minden egyes hektár után akár évi 110 ezer forintra is rúghat a összes támogatás nagyságrendje.

Az Angliában élő és dolgozó nyertes főbérlő nevében eljáró megbízott egy környékbeli gazdával kötött ügylete révén Ottlakán János évente további mintegy 2 millió forinthoz jut – a 30 hektáros haszonbérletbe kapott földje után. Vagyis az agráriumtól és az országtól messze lévő bérlő egy évtized alatt minimális befektetéssel és munkával tízmilliókat kereshet.

Több Békés megyei gazda és agrárvállalkozó szerint nem egyedi esetről van szó.

Kérdéseinket elküldtük Ottlakán Jánosnak is, aki azonban eddig nem reagált megkeresésünkre.

A szerző a gyulai képviselő-testület tagja, az Együtt választókerületi elnöke.

 


szerző
Bod Tamás
publikálva
2017. dec. 18., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?
 • Publicisztika

  Kis János: A tét

  Az áprilisi országgyűlési választások előtt a magyar demokratikus közvélemény zavarodott és letargikus. A helyzet kilátástalannak tűnik. Valóban ne volna remény?

  Szerző
  Kis János
  Posztolva
  2018. jan. 14., 07:12
  Kommentek
  16
   Kis János: A tét
 • Publicisztika

  A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben

  Setét Jenő roma aktivista és Heller Ágnes között nagyon tanulságos vita zajlott Baló György szerdai műsorában.

  Szerző
  Janisch Attila
  Posztolva
  2018. jan. 12., 11:35
  Kommentek
  34
  A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben
 • Publicisztika

  Novák Attila

  A felejthetetlen Jeruzsálem

  A múlt szerdán Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, s ennek megfelelően nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe fogja költöztetni.

  Szerző
  Novák Attila
  Posztolva
  2018. jan. 04., 07:18
  Kommentek
  16
  A felejthetetlen Jeruzsálem
 • Publicisztika

  Várakozás: jelen körülmények közt a sürgősségi osztály létesítésének értelme szűnik meg

  A szuperkórház és a szuper sürgősségi osztály ma Magyarországon olyan épület, amelynek sem alapja, sem falai nincsenek, csak a csicsás tető van.

  Szerző
  Haskó László
  Posztolva
  2017. dec. 27., 11:12
  Kommentek
  3
  Várakozás: jelen körülmények közt a sürgősségi osztály létesítésének értelme szűnik meg
 • Publicisztika

  Pető Andrea

  Kierkegaard nászéjszakája

  Talán terjedelmes naplójában említi Kierkegaard, hogy Hegel rendszere mindent meg tud magyarázni, csak azt nem, hogy mit tegyen egy fiatal férfi a nászéjszakán. S ha Kierkegaard szóvá tehette a hegeli elmélet gyakorlati alkalmazhatóságát eme intim pillanatban, akkor ezen a társadalmi nemek tudományát kutatóknak is érdemes elgondolkodniuk.

  Szerző
  Pető Andrea
  Posztolva
  2017. dec. 19., 11:00
  Kommentek
  4
  Kierkegaard nászéjszakája
 • Publicisztika

  Működő orbánizmus: a saját törvényeikre is nagy ívben tesznek

  Helyben élő, több évtizede gazdálkodó pályázó előtt nyerte el a földhaszonbérleti jogot Simonka György Angliában élő, mezőgazdasággal nem foglalkozó híve.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. dec. 18., 10:00
  Kommentek
  6
  Működő orbánizmus: a saját törvényeikre is nagy ívben tesznek
 • Publicisztika

  Tudatlan gazemberség vagy újabb fideszes lopás? – Vita a dél-alföldi koraszülötteket segítő projektről és mentorházakról Gyulán

  A szerző kérdéseket tett fel a Lázár János feleségéhez is köthető alapítványról, de válaszokat nem kapott.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. dec. 04., 10:00
  Kommentek
  2
  Tudatlan gazemberség vagy újabb fideszes lopás? – Vita a dél-alföldi koraszülötteket segítő projektről és mentorházakról Gyulán
 • Publicisztika

  Böszörményi Jenő

  A kevés és az elég

  Sorra jelennek meg a felmérések, amelyek egyértelműen jelzik: a választók többsége kormányváltást akar. Kialakult tehát az a Fidesz-szavazók sokaságánál nagyobb választói tömeg, amely nem pusztán a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség elérésére lehet elégséges, hanem – a jelenlegi választási szisztémában – kétharmados többséget is eredményezhet, s így felhatalmazást adhat az alkotmányos rendelkezések módosítására, új alkotmány elfogadására, az orbáni rendszer radikális felszámolására is.

  Szerző
  Böszörményi Jenő
  Posztolva
  2017. nov. 28., 14:11
  Kommentek
  10
  A kevés és az elég
 • Publicisztika

  Janisch Attila: Demokrácia gárdamellényben

  Észrevételek Vona Gábor Spinoza házi fellépése kapcsán.

  Szerző
  Janisch Attila
  Posztolva
  2017. nov. 23., 10:04
  Kommentek
  28
  Janisch Attila: Demokrácia gárdamellényben
 • Publicisztika

  Orosz Anna–Prinz Dániel

  Értékek és tények

  A Momentum politikájáról és nemrég megjelent programjáról az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy valóban lehet-e a bal-jobb törésvonalat meghaladva, klasszikus politikai ideológia nélkül politizálni. A Narancs kritikája a programunkról (Teczár Szilárd: Éles részletek, Magyar Narancs, 2017. október 26.) is ezt, illetve az ,,érthető narratíva” hiányát tartja az Indítsuk be Magyarországot! legnagyobb gyengeségének.

  Szerző
  Orosz Anna, Prinz Dániel
  Posztolva
  2017. nov. 21., 07:55
  Kommentek
  16
  Értékek és tények
 • Publicisztika

  Csáki Judit

  A cél, a tét és az ár

  Ennek a történetnek egyetlen makulátlan szereplője van: Sárosdi Lilla. Az ő kiállásának ugyanis világos célja van, amelyet nemcsak a többi szereplő (Marton, az egyetem, a Vígszínház és az MMA), hanem a lankadatlan érdeklődést tanúsító közvélemény is szem elől látszik téveszteni. A médiában sokan újabb áldozatok és újabb bűnösök után nyomoznak, a Facebookon a posztok, kommentek mindkét irányban hevesen tartanak a végletes ítélkezés felé.

  Szerző
  Csáki Judit
  Posztolva
  2017. nov. 14., 14:10
  Kommentek
  72
  A cél, a tét és az ár
 • Publicisztika

  Teczár Szilárd

  Éles részletek

  A 2018-as választásra hirdetett már programot a DK, az Együtt és a Párbeszéd – Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt – is, de ezek közel sem keltettek akkora médiavisszhangot, mint a Momentum október 15-én bemutatott elképzelései. Az ügyes csomagoláson túl ennek nyilvánvaló oka az, hogy a Momentum a legfiatalabb pártként, és centrista, önmagát ideológiával meghatározni nem kívánó tömörülésként mindeddig homályban hagyta a választók előtt politikai arcélét.

  Szerző
  Teczár Szilárd
  Posztolva
  2017. nov. 12., 09:10
  Kommentek
  17
  Éles részletek
 • Publicisztika

  Félelem a népszavazástól, már helyi szinten is

  Már nem csak országos vagy főrvárosi szinten fúrja meg a Fidesz a népszavazási kezdeményezéseket, sőt azok lehetőségét is.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. nov. 01., 10:11
  Kommentek
  0
  Félelem a népszavazástól, már helyi szinten is
 • Publicisztika

  Lehullott a lepel a Momentum programjáról

  Egyszerre mond túl sokat és túl keveset.

  Szerző
  Teczár Szilárd
  Posztolva
  2017. okt. 27., 00:10
  Kommentek
  12
  Lehullott a lepel a Momentum programjáról
 • Publicisztika

  „Cinkos, aki néma” – Egykori 56-os tiltakozik Kósa Lajos október 23-i Los Angeles-i meghívása ellen

  A Fideszt, a kormánypárt vezetőit és intézkedéseiket a „demokrácia elfojtóinak” tartja.

  Szerző
  Bod Tamás
  Posztolva
  2017. okt. 18., 11:35
  Kommentek
  0
  „Cinkos, aki néma” – Egykori 56-os tiltakozik Kósa Lajos október 23-i Los Angeles-i meghívása ellen
 • Publicisztika

  Janisch Attila: Minden bűn elmaszatolódik, ha egy bizonyos körön belül történik

  Sárosdi Lilla vallomásáról.

  Szerző
  Janisch Attila
  Posztolva
  2017. okt. 17., 09:15
  Kommentek
  24
  Janisch Attila: Minden bűn elmaszatolódik, ha egy bizonyos körön belül történik