Egy zöldebb és igazságosabb társadalomért – Nem csak írnak róla, tesznek is érte

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 03., 09:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magyar kutatók „jógyakorlat-gyűjteménye”.

A Kisközösségi Program tagjainak célja, hogy minél több „ökologikus helyi kisközösség” jöjjön létre, lehetőleg mindenféle méretű településen; ennek érdekében járták az országot és feltérképezték, illetve segítették a helyieket abban, hogy ez megvalósulhasson. Tapasztalataikat és eredményeiket Építőkockák egy új világhoz című könyvükben összegezték.

„A főként saját terepkutatások alapján készült könyv példái bizonyítják, hogy Magyarországon is léteznek már egy zöldebb és igazságosabb társadalom csírái. A kötetben élelmünk megtermelésétől a részvételi demokráciáig tizenkét témában ismerkedhetünk meg olyan helyi ökologikus kezdeményezésekkel, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak mindannyiunknak. A kiadvány elsősorban azoknak szól, akik hisznek abban, hogy az ökológiai válság megoldásában sokat segíthetnek az összefogásra építő, alulról jövő kezdeményezések” – írják a program tagjai.

A Kisközösségi Program ötletgazdája és szakmai vezetője Takács-Sánta András ökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója. A kezdetektől 15–30, szinte kizárólag önkéntes munkatárs dolgozik a programon, akik különböző tudományterületekről érkeztek. Fő tevékenységük a terepmunka, könyvírás, gyerek- és felnőtt-táborok szervezése, humánökológia tanfolyam.

Az Andron Könyv és a Kisközösségi Program közös kiadásában megjelenő kötethez 2Marabu készített szórakoztató illusztrációkat.

A kötet bemutatója 2017. június hatodikán, 18 órakor lesz a Humusz Házban (Budapest XI., Saru utca 11.).

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 03., 09:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 vilsi
    vilsi
    2017. június 03., szombat 11:57
    Öko-alapon nem lehet közösséget csinálni. Mo.-on meg semilyenen. Amit 1990-ben, a Stoczek utcai kollégiumban véltünk beindítani, most úgy tűnik, csírázni kezd. Még Kölnben sem láttam ilyet: városi folklór, elvágyódás és mégismaradás, egyetemi tanárok és spontik, szinglik és közösségépítők, zöld romantikusok és tiszta szívű yuppiek, csontkovács és mosódió, a fejemen egy koppanás... Egy pillanatra megint azt hiszem, megleltem ökológiai hazámat. Mert az igaziak mégiscsak a fronton vannak: Gyűrűfűn, Visnyeszéplakon, Nagyszékelyben (Oktogonon). De most itt vagyunk: egy óriásvárosban, ahol már sokakat szorít a cipő és most a fűzőjét lazítgatják. (Lesz-e Bp 20 év múlva?) Igaz, nem zöld forinttal, inkább bitcoin-nal, a háttérben kemény intézetek, melyek inkább ökológiai modernizálók és nem szubszisztencia-pártiak. Az egyik elő-bulin (bringások), angolul ment a vita: ezek külföldi óriáscégek öltönyös menedzserei, akik estére átöltöznek, vagy Ulrich Beck kozmopolitái? Nehogy megkérdezd: Hány fát ültettél az idén? Keveredik a „felülről”- és az „alulról”-mozgalom, a spontán és az intézményes. Hol van már az Új Reformkor (és a tavalyi hó)? A „virágozzék száz virág” a Ligetvédőknél kinyílatta az első hármat: Natúr-Ligetvédők, Ligetvédők I, Ligetvédők II. Itt, tegnap, sem a pedálos generátorhoz, sem a Noé Bárkájához nem találtam partnert - de pár régi motorost és sok izzó fiatalt. A gyimesi tánc után elbődült az atomáram-hangfal. A világkockázatok hatványozottan növekednek. A következő tíz év irama-kockázata messze fölülmúlja az előzőét – láthatatlanul. A világrekord 70 békeév meddig fog folytatódni? Meddig lesz szerencsénk? Közben nyakunkon egy kis diktatúrácska – egy tömeges vidéki mozgalom, egy füst alatt, azt is megoldaná (Robinzon-ház). Milyen szép volna: békében, napsütésben, pántlikás riksákon kivonulni – és nem fejvesztve menekülni.

Komment írásához vagy regisztrálj