Jelenetek a NER-ből: Basky újabb graffitit készített

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 09., 09:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ezúttal Schmidt Máriáról.

Ismét frappáns falfestéssel készült a magát Baskynek hívó művész, aki korábban Orbán Viktort festette fel a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán álló épület falára.  A miniszterelnököt ábrázoló kép a felcsúti kisvasútra utalt, ugyanis Orbán Thomason, a gőzmozdonyon ülve volt látható egészen addig, amíg le nem festették.

Basky, a rejtélyes művész most Schmidt Máriát festette fel arra a Nagy Lajos Király úti épület falára, ahol korábban egy ismert '56-os fénykép kinagított mása volt, és amelyen a kisfiút – tévesen – Dózsa Lászlóként nevezték meg. A hamisítást (valódi) szaktörténészek igen hamar jelezték, ám az 56-os emlékév szervezői mereven ragaszkodtak a saját verziójukhoz. Mi több, Schmidt Máriáék azután sem voltak hajlandóak a képen szereplő fiú igazi nevét – Pruck Pál – kiírni, hogy a bíróság kimondta: Schmidt Mária közalapítványa kegyeleti jogot sértett azzal, hogy az 1956-os plakátfotón Dózsa adatait tüntette fel, és a plakátokon át kell írni Dózsa nevét és adatait Pruck Páléra. A Schmidt vezette alapítvány ahelyett, hogy ezt megtette volna, inkább lefestette az egész falfelületet fehérre, mintha mi sem történt volna.

Ennek az esetnek állít most emléket Basky azzal, hogy ugyanerre a falra ráfestette Schmidt Máriát, aki éppen festékkel a kezében látható „Éljen a magyar, Éljen a haza” felirattal – derül ki a Kétfarkú Kutya Párt által közzétett fénykép nyomán.

A művésszel korábban készített interjúnkat itt olvashatja.

„Ha egyet lefestenek, kettő új jön" - megszólaltattuk a híressé vált Orbán-graffitik alkotóját

Basky újabb akciókat ígér: tovább pöfög a házfalakon a süsüvasutas. Június végén egy meglepő graffiti tűnt fel a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán: Orbán Viktort ábrázolta, amint éppen Thomason, a gőzmozdonyon ül.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 09., 09:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  Dzsaszti
  2018. július 10., kedd 15:34
  S.M. megjelent a házfalakon intő jelként, hogy az elvtársai ragadjanak festőhengert és fessenek, fessenek, fessenek... Álmodjanak a falakra szép, új világot! Álmodjanak hintát, homokozót, kisvasutat ezeret! Magyar égre magyar UFÓ-t! Na, a Baszki elkezdte a föstést, mi evvel a baj?
 2. 9
  rworse
  2018. július 10., kedd 08:35
  Nekem tetszik a kép és az ötlet.

  Az egyébként nyomoronc, szánalmas tag graffitizőknek pedig javaslom, ha már mindenáron nyomoronckodnak, mostantól ne saját, hanem Pruck Pál tageket firkáljanak az országban. Legalább lenne valami értelme a nyomoronckodásuknak.
 3. 8
  szegedi789
  2018. július 09., hétfő 22:04
  5
  Eldoktormáriásodás kockázata. Bár a masinisztás azért üt.
 4. 7
  szegedi789
  2018. július 09., hétfő 22:02
  "Schmidt Mária, vélhetően, Schmidt Mária volt az, aki kabátja alatt festőpalettával visszament a múzeumba, visszaosont, hogy az ott függő képeit kijavítsa, de legalábbis javításokat eszközöljön rajtuk."
 5. 6
  tiszapolgári
  2018. július 09., hétfő 21:15
  Hóvarjú azt kéri, hogy ne fessétek az ördög öreganyját a falra.
 6. 5
  hóvarjú
  2018. július 09., hétfő 16:47
  Könyörgöm, Schmidt Máriát ne fessetek többé sehova! Egyszer megvolt, művészi szabadság rendben, de egy nímand a szerencsétlen, nem éri meg!
 7. 4
  tiszapolgári
  2018. július 09., hétfő 16:39
  Először nem értettem, miért van a szőke nő kezében vödör és festőhenger, Trilak-reklám akar lenni vagy mi. De aztán rájöttem, hogy ő Basky.
 8. 3
  szegedi789
  2018. július 09., hétfő 14:56
  Vagy ez az egész nyári uborkaszezonos műhírek közéletünkben csak a diszperzit lobbi tudattalattit megdolgozó marketing kampánya.
 9. 2
  rworse
  2018. július 09., hétfő 13:12
  Boldogságos Schmidt Mária,
  Magyarok Szent Anyja.
 10. 1
  szegedi789
  2018. július 09., hétfő 12:40
  Haj, régebben neves és névtelen piktorok Szűz Máriákat álmodtak vászonra, templomokba.
  Ma meg?
  Schmidt Máriákat.

  (Most mondanám, hogy régebben minden jobb volt, sőt még nagy intenzitással sóhajtozhatnék is, mivel azonban a mondott s.m. nevezetű vérnéni elég régóta közszereplő, illetve rontja azt, így már ezt se mondhatom. Nem lenne elég pontos állítás.)

  Szegény Pruck Pál meg eltűnt örökre a ködben...

  (Mintha a Kádár-rezsimnek is ilyen szándékai lettek volna. Véletlenül még a legitimációja is erre lett alapozva...)

Komment írásához vagy regisztrálj