A vizes-vb nagy vesztesei: a városligeti platánok

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 02., 08:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ág is húzza mostanában a ligeti fákat.

A Városligeti-tóban építik fel a vizes-világbajnokság egyik helyszínét, a szinkronúszó-medencéket és az ötezer fős tribünt. A Ligetvédők folyamatosan dokumentálják az álláspontjuk szerint a városligeti építészi szabályzatnak ellentmondó, fokozott rendőri jelenlét mellett zajló beruházást.

Azt is lefotózták az aktivisták, hogyan takarította el az útból az építtető Penta Industry Kft. a történelmi platánok lombját, hogy a szinkronúszás kedvelői a tribünre vezető gyaloghídon zavartalanul közlekedhessenek: egy kapuszerű szerkezet tartja az ágakat, hogy ne lógjanak rá a hídra.

false

 

Fotó: Ligetvédők/Narancs

 

Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a tó betontalapzatán álló tribünt úgy tervezték meg, hogy a tó déli csücskében lévő gyaloghidakon lehet megközelíteni. A tervezőket a jelek szerint nem hatotta meg, hogy a platánok útban vannak.

Korábban a Bp2017 Kft. azt ígérte. hogy az épített szerkezetek és a fák között két méter távolságot tartanak majd, a fákat pedig bekalodázzák, ezek azonban nem teljesültek.

A parkban a FINA-hoz kapcsolódó további munkálatok során konkrétan a ligeti fák tövében ásták fel a talajt, nyilvánvalóan sérült a fák gyökérzete is.

false

 

Fotó: Ligetvédők Facebook

A FINA-hoz kötődő agresszív őrző-védők és a ligetet védő aktivisták közötti konfliktusokról, a tóparti platánok sorsáról és az omladozó Liget-projektről az e heti Magyar Narancsban olvashat bővebben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 02., 08:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 rworse
    rworse
    2017. június 02., péntek 09:50
    A medencéket csak ideiglenesen építik fel, majd visszabontják. A platánokat csak ideiglenesen bontják le, majd visszaépítik.

Komment írásához vagy regisztrálj