Macron újabb fölényes győzelme megint bebizonyította, hogy a lázadás éve csak Orbán lázálmaiban létezik

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 19., 08:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A franciák is fellázadtak, csak éppen a magyar miniszterelnökhöz hasonlók ellen.

Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (hivatalosan: La République En Marche!) abszolút többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában. A Le Monde még tegnap késő este, az urnazárás után ismertette felmérését, amelyből kiderül, az 577 mandátumból 361-et a Macron-féle párt és a vele szövetséges François Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) szerzett meg.

Az érdekes az, hogy a francia lap szerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front csupán 8 helyet szerezhetett a törvényhozásban. Vagyis nem jött be, amit még korábban, Macron május 14-i győzelme után jósoltak, miszerint az Ötödik Köztársaság legfiatalabb köztársasági elnöke majd nem lesz képes többséget szerezni a Nemzetgyűlésben.

Macron voksol

Macron voksol

Fotó: MTI/EPA Pool/Christophe Petit Tesson

Ahogy azt az osztrák, a holland és a francia választáson is láttuk, zajlik a lázadás éve, csakhogy éppen a populista és szélsőséges politikusokra mondanak nemet a választók.

Az új nemzetgyűlés június 27-én ül össze először és választja meg az elnökét, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

Frissítés: a francia belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint végül 341 mandátumot szerzett Macron pártja, ami jóval több, mint az abszolút többség biztosításához elegendő 289 hely.

(via The Guardian, MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 19., 08:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?