Kölcsönösen felfüggesztették a vízumkiadást a törökök és az amerikaiak

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 09., 07:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Áll a bál.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap bejelentette: a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak. A döntés azután született, hogy a török hatóságok őrizetbe vették a konzulátus egyik munkatársát, aki a törökök szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A  hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják. Az amerikai nagykövetség tudatta: „mélyen nyugtalanítónak” tartják Topuz őrizetbe vételét. Az ankarai amerikai követség a Twitteren közölte, hogy „újra kellett értékelniük, mennyire elkötelezett a török kormány az amerikai képviselet létesítményei és személyzete biztonságának szavatolása mellett”.

Az amerikai vízumok kiadásának leállítása azonnali hatályú, és a letelepedési vízumok kivételével minden más vízumtípusra kiterjed: nem adnak ki beutazási engedélyt sem turistáknak, sem üzletembereknek, szünetel a diák- és az újságíróvízumok kiadása, továbbá hivatalos és diplomatavízumokat sem adnak ki jelenleg az amerikai konzulok Törökországban.

Nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát. A washingtoni török nagykövetség üzenetet tett közzé az amerikai kormányzat elkötelezettségét megkérdőjelezve. Törökország sem papír alapú, sem elektronikus vízumot nem állít ki amerikaiaknak.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen hatalomátvételi kísérlet óta még mindig rendkívüli állapot van érvényben.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 09., 07:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?