Itt van Orbán Viktor új példaképe? A kínai parlament megszavazta, hogy akár élete végéig elnök maradhat Hszi Csin-ping

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 11., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Országos Népi Gyűlés közel háromezer küldöttéből összesen öten mertek tartózkodni vagy nemmel szavazni.

Megszavazta vasárnap a kínai parlament azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében eltörlik a kínai államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást. Az eddigi szabályozás szerint ugyanaz a személy legfeljebb kétszer öt évig viselhette az államfői tisztséget. A korlátozás eltörlésével a 2013 óta elnök Hszi Csin-ping akár élete végéig is államfő maradhat szakértők szerint.

A ceremoniális szerepű Országos Népi Gyűlés 2963 küldöttéből 2958 támogatta az újítást, ketten ellene szavaztak, hárman tartózkodtak.

Elemzők különösnek tartják, hogy a közvéleményt csak röviddel a parlamenti szavazás előtt, február végén tájékoztatták arról az elképzelésről, hogy a 64 éves Hszi Csin-ping akár élete végéig elnök maradhat. Akkor éles bírálatok is érték a hírt a kínai közösségi médiában, többen Észak-Koreával vontak párhuzamot, és attól tartottak, hogy egy Mao Ce-tungéhoz hasonló személyi kultusz van kialakulóban. A propagandagépezet azonban gyorsan ellentámadásba lendült, és törölték a kritikus megjegyzéseket.

Az elnöki ciklus kétszer öt évig terjedő korlátozása Teng Hsziao-ping kínai vezető idejében, 1982-ben került bele az alkotmányba azzal a céllal, hogy ne alakulhasson ki még egyszer a Mao Ce-tung uralmához hasonló diktatúra.

Míg Teng inkább a kollektív vezetést tartotta követendőnek, Hszi Csin-ping elnökségével Kína az egyszemélyi vezetés irányába kezdett elmozdulni. Hszi az utóbbi években hatékonyan félreállított minden olyan politikust, aki esetleg kihívást jelenthetett volna a hatalmára, miközben szoros elnyomás alatt tartja a civil szférát és azokat a független hangokat, amelyek demokratikus reformokat követelnek.

A most elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a kínai alkotmányban Hszi „ideológiai örökségét” is rögzítik, ahogy azt már a kommunista párt alapszabályába is beleírták tavaly októberben.

A március 20-ig ülésező parlament Hszit pár napon belül várhatóan újabb öt évre megválasztja államfőnek.

(MTI)

Orbán Viktor megkoszorúzott egy kommunista emlékművet Kínában, miután örök adósságba verte az országot

Már nem számít a múlt, ha a keleti nyitásról és egy kis pénzről van szó. Pekingben tárgyalt helyi idő szerint szombat délelőtt Orbán Viktor és a magyar delegáció Hszi Csin-ping kínai államfővel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel, a találkozó egyik legfontosabb témája az a gigantikus hitel volt, amelyet az ázsiai országtól kapunk a Budapest–Belgrád-vasútvonalra.

 

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 11., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?