A spanyolok elvennék a katalánok autonómiáját

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 08., 08:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A helyzet rendezéséig több ezer rendőrt vezényeltek a térségbe.

A Katalónia függetlenségéről szóló október eleji népszavazás után egyre bonyolódik a helyzet Spanyolországban. Ahogyan arról tegnap mi is beszámoltunk, szombaton tízezrek tüntettek Barcelonában az ország egységéért.

Rengetegen félnek Spanyolország széthullásától – Egységpártiak tüntettek a katalán elszakadás ellen

Nem lesz sima ügy. Egységpártiak tüntettek Madridban és Barcelonában, válaszul a katalánok elszakadási törekvéseire. Tízezrek vonultak utcára politikai párbeszédet követelve. Barcelonában a fehér öltözékkel (is) tüntetők egyik transzparensén az állt: „Spanyolország jobb, mint a vezetői”. Az egész Ibériai-félsziget azt várja, mi lesz vajon a katalán parlament keddi ülésén, mit határoznak a múlt heti népszavazásról.

Míg a katalánok jó része nagyon elszánt, kormányfőjük arról beszél, hogy hamarosan kikiálthatják a Spanyolországtól független köztársaságot, addig Mariano Rajoy spanyol kormányfő az El País nevű napilapban megjelent interjújában arról beszél, hogy törvényi eszközökkel felfüggesztik Katalónia autonómiáját. „Egyáltalán nem zárok ki semmit, amire a törvény lehetőséget ad. (…) Idejekorán kell megtenni azt, ami a legfontosabb az adott pillanatban” – szemlézi az MTI Rajoy nyilatkozatát. A spanyol alkotmány egyik cikkelye ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az állam bármely autonóm közösség önrendelkezési jogát ideiglenesen elvegye – ezt a rendelkezést még sohasem alkalmazták.

Mindeközben a spanyol központi kormány négyezer rendőrt vezényelt Katalóniába.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 08., 08:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?