Börtönre ítélték a kormányhivatalnokot, mert honosítási papírokat állított ki magyarul nem beszélő külföldieknek

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 07., 19:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az elítélt úgy intézett el honosításokat, hogy a külföldiek a kérelmek beadásakor nem is tartózkodtak Magyarországon.

Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön azt a kormányhivatali tisztviselőt, aki pénzért cserébe hamis honosítási kérelmeket állított ki magyarul nem beszélő külföldi állampolgároknak. A büntetőügy további 194 vádlottja felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kapott, egy embert pedig felmentettek.

Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, a másodfokú bíróság büntetőtanácsa – az első fokon meghozott ítéletet súlyosbítva – az elsőrendű vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása és 190 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek. A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, míg a harmadrendű vádlottal szemben a bíróság helybenhagyta a korábban hozott felmentő végzést. A többi 192 vádlottat – a kérelmeket benyújtó, külföldi állampolgárságú embereket – megrovásban részesítette az elsőfokú bíróság.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az elsőrendű vádlott kormányhivatali tisztviselőként egyszerűsített honosítási kérelmekkel kapcsolatos ügyek intézésével foglalkozott. A vádlott 2013 júliusától decemberéig több esetben pénzt fogadott el magyarul nem beszélő, többnyire ukrán és fehérorosz állampolgárságú emberek honosítási ügyének elintézéséért. A nő úgy intézett el több honosítási kérelmet, hogy a külföldiek a kérelmek beadásának napján nem tartózkodtak Magyarország területén, a nevükben a nyomtatványokon pedig olyan nyilatkozatot tett, hogy a határon túl élő igénylők ismerik és beszélik a magyar nyelvet. A nyomtatványok kitöltéséért és valótlan tartalommal történő benyújtásáért a másodrendű vádlott készpénzt adott át a tisztviselőnek.

Az ítélet az első- és másodrendű vádlottak kivételével valamennyi vádlottal szemben jogerős.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 07., 19:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    galambocskám
    2017. december 08., péntek 06:34
    Nagyon helyes.

Komment írásához vagy regisztrálj