Ezért kussolt az utóbbi időben annyira a kormány a CEU-ügyről

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 08., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az egyik kritikus pontban engedett a kormány.

A hvg.hu információi szerint hamarosan megszületik a megállapodás a CEU további működéséről a magyar kormány és New York állam között.

Mint ismert, a lex CEU a külföldi felsőoktatási intézmények egyik működési feltételéül szabta az ilyen nemzetközi egyezmények létét. Ráadásul a törvényben az szerepelt, hogy föderális állam esetében – mint amilyen az USA – a szövetségi kormánnyal is kell legalább egy előzetes megállapodás. Washington azonban többször jelezte: oktatási és kulturális kérdésekben nem ő az illetékes, hanem az egyes államok. Betsy DeVos miniszter erről levelet is írt Balog Zoltánnak, úgy tűnik, a kormány most ezt tekinti előzetes megállapodásnak, és a szintén amerikai McDanie College után a CEU-ról is aláírja a dokumentumot az illetékes állammal.

Ezzel azonban még nem oldódik meg a helyzet, mivel a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása egy másik, kifejezetten a CEU-t célzó feltételt is támasztott: az amerikai campus létesítését és oktatási tevékenység folytatását. Ezt év végéig kellene teljesítenie a CEU-nak, de egyelőre az sem világos, hogyan kell értelmezni a jogszabályt: az összes budapesti szakot reprodukálniuk kell Amerikában, vagy elég akár egyetlen képzés beindítása?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 08., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
lex CEU
Ezt már olvasta?