Ma már a Parlamentben vitáznak a Heinekenről

publikálva
2017. márc. 20., 09:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elvileg az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatáról szól a vita, a gyakorlatban tolvajok mellé állnak Lázárék.

Ma délután lesz szó az Országgyűlésben arról a törvényjavaslatról, amely ha nem is a Heinekent, de a Heineken logóját betiltaná. Az indítványt Lázár János és a „kereszténydemokrata” Semjén Zsolt jegyzi. A törvény célja papíron, hogy kereskedelmi termékeken se lehessen önkényuralmi jelképeket felhasználni. Semjén szerint Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos a tilalom.

 

Érdemes röviden felidézni, mi is vezetett idáig, hiszen a történet már eddig is igen abszurd volt. Romániában régóta forgalmazzák a Ciuc Premium névre hallgató sört, amely márka idővel a holland Heinekenhez került. A Ciuc (Csíki) sikerét egy élelmes vállalkozó megirigyelte, és saját sört kezdett forgalmazni az Igazi Csíki Sör néven. A Heineken Romania erre beperelte az Igazi Csíki Sör gyártóját a név használata miatt. A ciuc románul csíkit jelent, és Erdélyben mindenki Csíkinek hívta a Ciuc Premiumot. A román bíróság a Heinekennek adott igazat, mire az Igazi Csíki Sör gyártója kampányba kezdett, mondván, a gonosz román hatóságok a gaz holland multival karöltve akar tönkretenni egy igaz székely-magyar vállalkozást. A valóságban azonban az Igazi Csíki Sör gyártója felerészben egy holland cég, és csak a fele Lénárd András székelyföldi vállalkozóé. Ellehetetlenítésről, magyarellenességről tehát szó sincs, ha csak nem tekintjük a védjegybitorlást magyaros leleményességnek és virtusnak. Miután Romániában elbukott, Lénárd nem adta fel. Sörét ugyan kénytelen volt átcímkézni – Tiltott Sör néven fut mostanában –, de átjött Magyarországra, ahol valamiért egészen Lázár Jánosig jutott. Lázár először a Heineken bojkottálására szólított fel, most pedig már ott tart, hogy törvényt alkot a sörgyár ellen. Hogy a magyar kormány az etnikai feszültségek szítása, vagy valamilyen jóval kézzelfoghatóbb érdek miatt állt a védjegybitorló oldalára, nem tudni. Az érvek mindenesetre erősek, hiszen Szijjártó Péter 2014-ben még stratégiai megállapodást kötött a Heinekennel. Arról viszont még nem foglalt állást a kormány, hogy akkor igaz magyar ember ihat-e Sopronit, mivel hogy azt is a Heineken gyártja.

publikálva
2017. márc. 20., 09:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?