Belendült az ÁSZ: a Jobbik után másik két ellenzéki pártot is büntet

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 09., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Demokratikus Koalíciónak és a Magyar Liberális Pártnak 15 napja van fizetni.

Miután tegnap megüzente az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbiknak, hogy 15 napja van kifizetni a 331 milliós büntetését, ma újra lecsapott. Ezúttal a Demokratikus Koalícióra (DK) és a Magyar Liberális Pártra (MLP), akik a szervezet szerint nem tartották be az előírásokat gazdálkodásuk során. Az ÁSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta:

"a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek".

A szervezet kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, legutóbb a DK és az MLP pénzügyeit vizsgálta. A DK az ÁSZ megállapítása szerint a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt ráadásul kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, ami tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Emellett a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól. Az ÁSZ által megállapított összesen 8,2 millió forintnyi tiltott támogatást 15 napon belül be kell fizetnie a pártnak.

A Magyar Liberális Párt az ÁSZ kimutatása szerint 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg. Nekik így 6,1 millió forintot kell befizetni.

false

 

Fotó: MTI-Rosta Tibor

Közben Vona Gábor, a Jobbik elnöke reagált az ÁSZ tegnapi felszólítására és közölte: pártja nem fogja önként kifizetni az Állami Számvevőszék által kiszabott 331 millió forintos bírságot. "Az ÁSZ-nak 15 napja van, hogy visszatérjen a törvényesség talajára, amit maga hagyott el, és megszüntesse az ezer sebből vérző, alkotmányellenes eljárást". Vona szerint ha ez nem történik meg, kimondhatjuk, hogy Magyarországon megvalósult a diktatúra.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. jan. 09., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?