• MaNcs 29. évf. 24. sz. (2017. 06. 15.)
  A Fidesz története Soros Györgyről

  Változatok idiotizmusra és gonoszságra

  Elmerültünk a kormánypropaganda sorosozásában, mi több, megpróbáltuk értelmezni is a tengernyi szöveget. Az abszurd legsötétebb mélységeiig jutottunk.

  2017 / 24
 • Rév István

  Ultraviola

  Atombunkerből a napsütésre

  Amikor az amerikai atomenergia-bizottság 1964-ben felkérte Wigner Jenőt (aki egy évvel korábban nyerte el a Nobel-díjat), hogy az Oak Ridge-ben működő nukleáris laboratóriumban elindítsa a polgári védelmi kutatásokat, Wigner elsőként egy Cresson Kearny nevű, geológus végzettségű dzsungelszakértőt szerződtetett.

 • Radnóti Sándor

  Megjegyzések Sorosról

  Abban a szótárban, amelyet spindoktorai tanácsára a miniszterelnök használ, majd nyomában villámgyorsan elterjed politikai lakájai körében, s kötelezővé válik a kormánypárti médiák teljes spektrumában, a CEU-t Soros-egyetemnek kell nevezni, Soros György nevét pedig a spekuláns szóval kell összekapcsolni.

 • A szerk.

  Káoszkirályság

  A múlt heti brit választások meglepő végeredményét vizsgáljuk meg most a Brexit szempontjából. Hogy a szavazók számára ez volt-e a legfontosabb szempont, nem tudhatjuk – de a választást épp azért forszírozta Theresa May kormányfő, hogy erős parlamenti és népi felhatalmazással álljon ki az unióval szemben a minél sikeresebb Brexit érdekében.

 • A szerk.

  A civil háború tétje

  Kedden a parlament fideszes többsége megszavazta a nekik nem tetsző civil szervezeteket megbélyegző törvényt. Hiába fogadtak meg néhányat a Velencei Bizottság ajánlásai közül – három helyett csak egy évre szól a billog, a félmillió forint alatti külföldi adományozó személyes adatait nem kell közzétenni, a törvény megszegése esetén az ügyészség a szervezet törlésén kívül más szankciókat is mérlegelhet –, a szöveg szellemisége és a kormányzati szándék érintetlen maradt.

 • Francia nemzetgyűlési választások

  Közfelkiáltás

  Az új köztársasági elnök egy éve alapított mozgalmának óriási sikerét hozta a – szokatlanul alacsony részvétel mellett megtartott – nemzetgyűlési választások első fordulója Franciaországban. A vesztesek a demokrácia végével riogatnak.

 • Interjú

  „Csak egy dolog elfogadható”

  Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke

  A négy év alatt végrehajtott 67,5 százalékos béremelést nem tudják elfogadni, ez szerintük csak arra elég, hogy a mindenkori bérminimum felett tartsa a mentős dolgozók alapilletményét. Tömeges felmondás még nincs, de sokan a mindennapi megélhetésükért küzdenek, és van, aki inkább a McDonald’snál dolgozik.

 • „Megtaláltam magamat” - Megtévesztő kampány eltűnt gyerekekről

  Fel vannak háborodva azok az eltűntként számon tartott fiatalok, akiknek a fényképével telenyomták a tejesdobozok oldalát – nem tűntek el ugyanis. A kampányszervező Kárász Róbert szerint nem őket terheli a felelősség.

 • Újabb plakátháború Simicska Lajos ellen

  Ragasztani nem ér

  A lex Simicskával nehéz döntés elé állította ellenfeleit a Fidesz. A politikai plakátolás újragondolásában hiába vannak előremutató elemek, egy ilyen törvény a nyilvánosság maradékából is kiszoríthatja az ellenzéket.

 • Interjú

  „Minden kinevezésemet Balog Zoltánnak köszönhetem”

  Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke

  Hivatalosan a miniszter az NKA elnöke, de a gyakorlatban az alelnök vezeti a kultúratámogatás legfontosabb intézményét. Orbán Viktor egykori beszédíróját, Doncsev Andrást április végén váltották le. Utódjának nem ez az első hatalmi pozíciója.

 • Lemez

  Paul Weller: A Kind Revolution

 • Fesztivál

  II. Kolorádó Fesztivál

 • Lemez

  Richard Dawson: Peasant

 • mi a kotta?

  Tűzálló hősök

 • rés a présen

  „Imádni fogom ezt a nyarat!”

  Csorba Lóránt frontember

 • Koncert

  Sosem késő

  Skinny Puppy

  A nyolcvanas évek dühtől és opiátoktól fűtött elektro-indusztriál forradalmának egyik sikeres túlélője a kanadai Skinny Puppy.

 • Lemez

  Pisti and Peti love jazz

  Két mosolygós album

  Története során a jazz mindig meg tudta mutatni vidám, közvetlen arcát is. Persze Ká-Európában főleg nem erre vagyunk kíváncsiak. De két magyar jazzmuzsikus kitartóan és őszintén mosolyog, mint új lemezeik bizonyítják.

 • NAPOZÓ - Interjú

  „Csak egy kis bátorság kell”

  Timothy Bentch a Crescendo Nyári Akadémiáról

  Énekesként hosszú ideig gazdagította a magyar zenei éle­tet, ma pedig közösségszervezőként, a Crescendo Nyári Akadémia vezető művésztanáraként teszi ugyanezt.

 • NAPOZÓ

  Horgonyt le

  Létezik-e zenefüggőség?

  Egy elhagyott férfi zenehallgatással próbálta feldolgozni szerelmi bánatát, bezárkózott a lakásá­ba, repeat üzemre állította a készülékét, és ugyanazt a dalt hallgatta folyamatosan. Miután egyre többen és egyre határozottabban próbálták jobb belátásra bírni, úgy elbarikádozta magát, mint egy túszejtő.

 • NAPOZÓ - Interjú

  „Hatalmas űr keletkezett utána”

  Morris Hayes zenész, The New Power Generation

  Július 15-én lép fel a Veszprémfesten Prince egykori kísérőzenekara, a New Power Generation. Az együttes vezetőjét, a billentyűs Morris Hayest Minneapolisban értük utol telefonon, ráadásul a véletlen úgy hozta, hogy a beszélgetés épp június 7-én, Prince születésnapján zajlott le.

 • Film

  A múmia

 • Film

  Ördög az egészben

  Mundruczó Kornél: Jupiter holdja

  A filmterv már akkor készen volt, amikor Bakondi György még a tűzoltók között próbálta megvalósítani önmagát, a rendező azt is nyilatkozta, hogy a Jupiter holdja eredetileg „valamikor a jövőben” játszódott volna.

 • A „nem tudom” borzongató félelme – Mundruczó Kornél rendező

  Új filmje egy szír menekültről szól, aki rájön, hogy tud repülni. A Jupiter holdja a cannes-i bemutatkozás után már fut is a pesti mozikban. Politikai állásfoglalásról, gyávaságról és szétszakadt Európáról beszélgettünk.

 • Tévésorozat

  A szolgálólány meséje

 • tévéSmaci

  A vasteknős

 • Rádió

  Árgyél és kora

  Somlay Artúr a Kossuthon

  „Nincsen a hazának énreám szüksége: / Nem kell a kalász, ha hő nap megérlelte, / Jobban kell a burján, aki azt felverte.” Somlay Artúr, vagy ahogy barátai hívták, Árgyél bősz melankóliával dörgi el a Toldi estéje részletét a Tér-idő kezdő taktusaként, és pár percen belül tisztán értjük már, hogy a színészlegenda itt – ahogy az nagy szereptalálkozásoknál lenni szokott – önmagáról beszél, a legőszintébb hangon, valaki más szavaival.

 • Interjú

  „Teljesen kimarad Lukács György”

  Takács Márta filozófiatanár, Schultz Nóra diákolimpikon

  A május végén rendezett nemzetközi filozófiai diákolimpián kiválóan szerepeltek a mieink. Az aranyérmes diák és tanára nem egy iskolából érkezett: Schultz Nóra radnótis, Takács Márta a Fazekasban vezeti az ország egyik utolsó középiskolai filozófia-műhelyét.

 • Lajka és követői

  Csótány a kozmoszban

  60 évvel ezelőtt állították volna Föld körüli pályára Lajka kutyát, ám szegény nem sokkal élte túl az utazás kezdetét. Az űrhatalmak még számos sorstársát küldték tudományos céllal a biztos halálba.

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...